Skip to main content
drupal

Drupal Nedir?

Drupal, özgür ve açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi (CMS) ve çerik yönetim platformudur. Web siteleri ve çevrimiçi uygulamalar oluşturmak için kullanılır.

Drupal’ın Geçmişi

“Drupal”, ilk olarak olarak aslında “Drop” adıyla kullanılmak istenirken “köy” anlamına gelen “Dorp” kelimesinin “Drop” olarak yanlış yazılmasından ortaya çıkmıştır. 2000 yılında Antwerp Üniversitesi’nde öğrenci olan Dries Buytaert, arkadaşlarıyla kullanacağı basit bir mesaj panosu sistemi olarak yazdı Drop’u. drop.org arkadaşları ile birbirlerine mesaj bıraktıkları, akşam yemekleri organize ettikleri ya da hayatlarına dair son gelişmeleri birbirleriyle paylaştıkları bir alan olarak hayata başladı. Aslında Facebook daha ortada yokken 8 arkadaşın kendi kurdukları bir Facebook olduğu söylenebilir.

Buytaert 2001de yazdığı kodu herkesin kullanımına ve geliştirmesine açmaya karar verdi. İsmini “Drop”tan yine Flemenkçe olan ve damla (drop) anlamına gelen “druppel” kelimesinden türemiş olan “Drupal”a çevirdi.

İlk başlarda, geçen kısa sürede kendi yazılımına olan ilgi Buyteart’ı çok şaşırttı. Hiç tanımadığı insanlar bu yeni yazılımla ile ilgili yamalar, öneriler gönderdi ve bu sayede bir mail listesi oluştu. Bu liste oldukça büyük ve samimi bir topluluğa dönüştü. Drupal da gerçek bir içerik yönetim sistemine dönüşürken, web geliştirme toplulukları arasında yapabileceklerinden ötürü yavaş yavaş bir bilinirlik kazandı.

Drupal'ı Kurma

Drupal'ı kurmak için resmi Drupal web sitesinden indirebilir veya bir barındırma sağlayıcısından bir Drupal kurulumu yapabilirsiniz. 

 Drupal tema ve eklenti ekleme

Görünüş>yeni tema ekle diyerek kopyaladığımız temayı yapıştırıp yüklüyoruz. Görünüş kısmından yüklediğimiz temayı kuruyoruz. Oradan temanın ayarlarını düzenleyebilirsiniz. 

Eklenti  eklemek için uzatmak>yeni modül ekle kısmından istediğimiz eklentinin dosyasını ya da URL sini yapıştırıp yüklüyoruz. Uzantı kısmından yüklediğimiz modülü aktifleştiriyoruz. 

 İçerik Ekleme

İçerik>yeni içerik ekle kısmından madde, blog, temel sayfa ve kaydırıcı kısımlarından yararlanarak ekliyoruz. 

madde: Haberler, basın bültenleri veya blog gönderileri gibi zamana duyarlı içerikler için makaleleri kullanılır.

Temel sayfa: Statik içeriğiniz için 'Hakkımızda' sayfası gibi temel sayfaları kullanılır.

Blog: Site blogu için içerik türüdür.

kaydırıcı: Ana sayfada slaytların yer aldığı içerik türüdür. 

Yapı düzenleme

Bu bölümde blok düzeni, blok türleri, yorum türleri, iletişim formu, içerik türleri, ekran modları, menüler, taksonomi ve görüntüleme seçeneklerinden sitenizin düzenlemelerini yapabilirsiniz.